Woningmarktcijfers.nl heeft bovendien de ontwikkelingen op wat langere termijn bekeken en ook uitgesplitst naar wel of geen risicogebied voor de aardbevingen. In 2013 beleefde de woningmarkt in Groningen, net als in de rest van Nederland het dieptepunt. Vanaf 2013 tot nu is de gemiddelde koopsom in Nederland met 13,7% gestegen. De provincie Groningen geeft een stijgingspercentage van 9,2%. Wat opvalt is dat de gemiddelde koopsom in het risicogebied van de bevingen met 11,6% is gestegen tegenover 8% in de overige gemeenten van Groningen. Nader onderzoek leert dat er meer vrijstaande woningen werden verkocht. Wanneer we in het risicogebied inzoomen op de woningtypen, dan zien we verschillende ontwikkelingen, hoekwoningen en appartementen werden 5% duurder, vrijstaande woningen 10%, 2/1 kap woningen 13% en tussenwoningen 16%.

Transactie ontwikkeling op langere termijn blijft achter in Groningen

In Nederland zullen in 2016 naar alle waarschijnlijkheid bijna het dubbele aantal woningen worden verkocht in vergelijking met 2013. In Nederland bedraagt de stijging in de eerste 9 maanden van 2016 ten opzichte van geheel 2013 nu al 40%. In Groningen bedraagt deze stijging, zowel binnen als buiten het bevingsgebied 30%. In het bevingsgebied werden meer vrijstaande woningen verkocht (+50%), terwijl de hoekwoningen in aantallen gelijk bleven. De grotere stijging bij de vrijstaande woningen verklaart grotendeels de extra prijsstijging in het risicogebied.

 Afwijkingen op gemeenteniveau

Er bestaan behoorlijke verschillen tussen de 11 gemeenten in het risicogebied. In Eemsmond, Loppersum en Slochteren stijgt de gemiddelde koopsom in drie jaar tijd met meer dan 20%, koopsomdaling doet zich voor in Winsum, Delfzijl en de Marne. Bij de transactieontwikkeling scoort Ten Boer met een plus van bijna 70% opvallend goed, terwijl de transacties in De Marne achterblijven. In Ten Boer en Bedum bedraagt de theoretische verkooptijd minder dan 10 maanden. Delfzijl heeft meer dan 30 maanden nodig om het huidige woningaanbod van de hand te doen.